Angle Gallery Facebook Maurice van Bakel

Archive

EARTH

Erik & Petra Hesmerg

EARTH

Erik & Petra Hesmerg

14 November – 20 December 2020

Erik en Petra Hesmerg zijn gespecialiseerde en gepassioneerde fotografen van driedimensionale objecten. Zij werken o.a. voor diverse prominente musea, galeries, kunstbeurzen, kunstenaars, en uitgevers in binnenen buitenland. Zij produceerden samen met de meest getalenteerde en gerenommeerde vormgevers, kunstenaars, boekontwerpers, curatoren en kunstverzamelaars meer dan honderd boeken en catalogi. EARTH hun eerste solo-expositie bij Angle Gallery, i.s.m. tentoonstellingsmaker Arend-Jan Weijsters en retouche operator Marc Prevot, is een ode aan hun fotografie. Maar vooral een waardering voor hun aandacht en bewondering voor kunst, vormgeving en de natuur.

Minder bekend is hun vrij werk dat uiteenlopende onderwerpen kent. Of men moet de gelukkige bezitter zijn van een van hun jaarlijkse fotoagenda’s die zij in eigen beheer en i.s.m. BW H ontwerpers uitgeven. Voor de foto’s in de galerie expositie bezochten zij een autokerkhof in Kaudorf in Gürbetal, het ultra-groene Zwitserland. Deze locatie doet op het eerste gezicht niet bijzonder aan. Het is een terrein met oude hoge bomen en wat huizen. Niets doet vermoeden dat dit het ogenschijnlijk decor van een cinematografische setting blijkt te zijn. Een filmset waaruit de acteurs en crew plots zijn weggelopen. De tijd lijkt er decennialang op pauze te hebben gestaan. Het is er doodstil, enkel het geritsel van bladeren of het getsjilp van vogels is hoorbaar.

De familie Messerli heeft hier sinds de jaren dertig talloze wrakken van oldtimers verzameld en opgestapeld. Hun domein is een bewaarplaats van vergane glitter en glorie dat door hun auto- en takelbedrijf als een depot voor onderdelen wordt gebruikt. Maar als je kijkt naar hoe de natuur uiteindelijk bezit heeft genomen van de auto’s, dan is duidelijk dat er nog maar weinig gesleuteld wordt. De overwoekering door planten, mossen en bladeren is totaal, haast aandoenlijk.

Met een betoverende schoonheid heeft de natuur zich hier ontfermd enkel over oldtimers, zoals: Cadillacs, Porsches, Chevrolets, Messerschmidts, Studebakers, Sunbeams, Panhards en Rovers. Als een ‘green nurse’ verzorgt het met zijn vegetatie de geschonden maar iconische wagens. Het terrein is kort na de fotoshoot van Erik en Petra op last van de overheid ontruimt. Maar een groot aantal auto’s zijn opgekocht en aan de Amerikaanse kunstenaar John Chamberlain geschonken, om er nieuwe sculpturen van te maken.

Erik en Petra waren op dit autokerkhof een van de laatste getuigen van het gedwongen huwelijk tussen de poëtische natuur en gestaalde engineering. Zij doolden een paar uur rond in deze sprookjesachtige omgeving en begonnen te fotograferen. Hun expositie in Angle Gallery toont hiervan het resultaat en een groot aantal fotowerken uit hun serie EARTH. De foto’s doen verslag van de sterfelijkheid van schoonheid. Of eerder van de esthetiek van vergankelijkheid. Dat zij professionele fotografen zijn is reeds bewezen, maar deze foto’s gaan over iets anders. Hun ongedwongen houding bracht ze meer disparaat achter de camera dan gebruikelijk. De foto’s tonen een beminnelijke strijd tussen intimiteit, de flora kruipt letterlijk onder de ‘huid’ van de oldtimers, en de consequenties van tijd. Ze registreren nietsontziend maar vertederen tegelijkertijd.

Speciaal voor hun eerste solotentoonstelling hebben Erik en Petra Hesmerg, samen met Angle Gallery en Arend-Jan Weijsters, een exclusieve foto editie uitgegeven, getiteld EARTH.

Het bevat een Fine Art print op Hahnemühle papier met een van afmeting 28 x 20 cm.
De foto is door de fotografen geaccordeerd, genummerd en gesigneerd en heeft een oplage van 80 stuks